Nykyisin tulee harvemmin neulottua isoja neuleita, varsinkin itselleni ja etenkin puikoilla. Koneella syntyisi joutuisammin ja ideoitakin olisi, mutta toteutus puuttuu. Ohuille perusneuleille minulla on (ja olisi) aina käyttöä. Omat ideat ovat jääneet odottelemaan ja kypsymään ja pelkästään  ihan ideatasolle. Keskeneräisenä on edelleen viime keväänä Novita Oliviasta aloitettu pitsijakku ja parit sukat. Nuoriso  välillä kyselee uusia lapasia ja pipoja. Kohta kohta... Lumet ovat jo alkaneet sulaa maanteillä. Taitaa koittaa kesä ennen kuin lapaset saan edes aloitettua... Mutta minäpäs saan kin kohta itselleni uuden huivin, kunhan Lankakomeron viimeinen vihje on ilmestynyt. Kyllä ne lapset pärjää risoilla lapasilla ja virttyneillä pipoilla Viaton

No nyt olen kuitenkin saanut tämän tilaustyöneuleen valmiiksi. Vaikka tämäkin on koneella neulottu, niin ei se kone itsestään kelkkaa liikuttele. (Täytyy kyllä tunnustaa, että on minulla moottorikin apuna koneessa). MUTTA näissä tarkkuutta ja keskittymistä vaativissa kuvioneuleissa työntelen kelkkaa ihan hartiavoimin itse. Suunnittelua ja viimeistelyähän tarvitaan kuten käsinneuleissakin.

Valmiit kappaleet kastelen, varsinkin jos työssä käytän jotain kuvioneulosta. Höyrytyskin usein riittää tutulla langalla. Sitten levitän kevyesti lingotut kappaleet jumppapatjojen päälle kuivumaan mittoihin oiottuina, joskus laitan ehkä parista kohtaa nuppineuloilla kiinni.

Lanka Pirtin kehräämön kampalanka 90 tex x 3

kuvioneulos, kertosilmukka eli tuck stitch, löytyi koneeni mallistosta

koko asiakkaan mittojen mukainen

lankaa kului n. 510 g

napit asiakas hankkii itse

Viimeistely on tärkeää, siis kappaleiden ompelu ja loppuhöyrytys. Piste iin päälle. Huom. höyrytys, ei prässäys. Neulettahan ei saa painaa raudalla littanaksi. Villa kyllä kestää hetkellisesti kuumaakin, mutta polyamidi ei, muovihan sulaa... ja sitten jäähtyessään jähmettyy. Eli sekoitelankojen kanssa saakin olla tarkkana.

Saumat ompelen melkein aina käsin villaisissa ja yleensäkin melkein kaikissa neuleissani.

 

Pirtin kehräämön sivuille (löytyy kohdasta kehräämö) on ilmestynyt linkki jonka takaa löytyy  pdf-tiedosto(klik) Kehräämön 60-vuotisesta historiasta. Kannattaa käydä lukemassa.

Nyt lähden seuraavan pikkuprojektini pariin eli ruuanlaittoon!